Εκπληκτική εμφάνιση από την Εθνική ανσάμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής, κέρδισε το στοίχημα και επέστρεψε στο «τοπ 10» (videos)

Η δυναμική επιστροφή του ελληνικού ανσάμπλ στην κορυφαία δεκάδα της διεθνούς ρυθμικής γυμναστικής έγινε πραγματικότητα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σόφιας, όπου η Εθνική ομάδα κατέκτησε τη 10η θέση στον σύνθετο αγώνα, την υψηλότερη που έχει κερδίσει στον θεσμό εδώ και 17 χρόνια, ενώ παράλληλα έφτασε μια ανάσα από μία εξίσου ιστορική πρόκριση για τους τελικούς οργάνων. Ήταν το πρώτο, μεγάλο βήμα στην πορεία για την Ολυμπιακή πρόκριση, που θα συνεχιστεί την ερχόμενη χρονιά με ακόμα περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία!

Αποτελούμενη κατά τα 4/5 από αθλήτριες πρωτοεμφανιζόμενες σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, η ελληνική ομάδα (Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Κατερίνα Παγουλάτου, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέτα Τοπολλάι) παρουσιάστηκε βελτιωμένη συγκριτικά με το ευρωπαϊκό του περασμένου Ιουνίου και έκανε σπουδαία εμφάνιση, παρότι δεν απέφυγε ορισμένα λάθη απειρίας, σ’ έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό αγώνα.

Με 30,950 βαθμούς στο πρόγραμμα με τα 5 στεφάνια και 27,850 βαθμούς στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, η Ελλάδα έφτασε τους 58,800 βαθμούς στο άθροισμα και κατέλαβε τη 10η θέση στον σύνθετο αγώνα, πετυχαίνοντας το καλύτερο πλασάρισμά της σ’ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα έπειτα από το 2005 και απέχοντας ελάχιστα (0,350 β.) από το «τοπ 6».

Ταυτόχρονα, οι νεαρές Ελληνίδες πρωταθλήτριες έχασαν στο φινάλε του προκριματικού την ευκαιρία να πανηγυρίσουν την στην προνομιούχο οκτάδα στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες, όπου κατετάγησαν 9ες με διαφορά μόλις 0,050 β. από την τελευταία φιναλίστ και θα είναι πρώτες αναπληρωματικές στον τελικό της Κυριακής (18/09).

Τα μετάλλια στον σύνθετο αγώνα και μαζί τα τρία πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», κατέκτησαν κατά σειρά η «οικοδέσποινα» Βουλγαρία με 66,600 β. (33,800 + 32,800), το Ισραήλ με 64,650 β. (33,850 + 30,800) και η Ισπανία 63,200 (33,450 + 29,750).
Εξασφαλισμένη παρουσία στους προσεχείς Ολυμπιακούς θα έχει και η ομάδα της Γαλλίας, ως εκπρόσωπος της διοργανώτριας χώρας.

Για το ελληνικό ανσάμπλ, η Ολυμπιακή πρόκριση περνά πλέον μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της ερχόμενης χρονιάς στη Βαλένθια (23-27 Αυγούστου 2023), όπου η Εθνική ομάδα θα διεκδικήσει με αξιώσεις ένα από τα πέντε εισιτήρια που θα δοθούν εκεί.

Η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα ολοκληρωθεί στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα του 2024, μέσα από τα οποία θα αποκτήσουν κάτοχο τα πέντε τελευταία εισιτήρια, με κερδισμένη μία χώρα από κάθε ήπειρο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική, Ωκεανία), για να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 14 εθνικών ομάδων ανσάμπλ.

Εξάλλου, στην συνολική ομαδική κατάταξη, στην οποία συνυπολογίστηκαν τόσο οι επιδόσεις της Παναγιώτας Λύτρα και της Μαρίας Δερβίση στο ατομικό όσο και οι αντίστοιχες της Εθνικής ανσάμπλ, η Ελλάδα κατέλαβε τη 14η θέση με 273,850 βαθμούς ως άθροισμα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Σταθόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια για επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σόφιας, τονίζοντας:
«Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις αθλήτριές μας για την προσπάθειά τους. Είχαμε μία νεανική ομάδα, που μπορεί να πετύχει πολλά, τόσο στο ατομικό όσο και στο ανσάμπλ. Ακόμα και τα μικρά λάθη που έγιναν στο ατομικό, θα βοηθήσουν ώστε να παρουσιαστούμε βελτιωμένοι και ακόμα πιο έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή. Όσο για τα παιδιά του ανσάμπλ, πέτυχαν την επαναφορά στο παγκόσμιο στερέωμα και το μέλλον τους ανήκει. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι να πάρουμε την Ολυμπιακή πρόκριση μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023, σε ατομικό και ανσάμπλ».

Από την πλευρά της, η Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής Ειρήνη Αϊνδιλή δήλωσε:
«Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή! Ήταν ένας πολύ δύσκολος και επίπονος αγώνας. Στο ατομικό, παρότι οι ατυχίες και τα λάθη απειρίας στέρησαν από την πρωτοεμφανιζόμενη Παναγιώτα Λύτρα μία μεγάλη διάκριση, η αθλήτριά μας έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο για να διεκδικήσει την Ολυμπιακή πρόκριση. Συγχαρητήρια αξίζουν και στη Μαρία Δερβίση για την προσπάθειά της. Όσο για το ανσάμπλ, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα και πέτυχε τον στόχο που είχαμε θέσει και ο οποίος ήταν η είσοδος στην πρώτη δεκάδα, με πολύ μικρή απόσταση μάλιστα από την εξάδα. Μας ξέφυγε η πρόκριση στον τελικό για πρώτη φορά μετά από το 2005, αλλά η ομάδα μας έδειξε ότι δυναμώνει και μεγαλώνει.
Θέλω να ευχαριστήσω κάθε μία από τις αθλήτριές μας, τις προπονήτριές τους και όλο το τεχνικό επιτελείο, τον χειροπράκτη μας, τις κριτές μας, καθώς επίσης όλα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής, για την συνολική προσπάθεια που οδήγησε σε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Από εδώ και πέρα μας περιμένει περισσότερη δουλειά και συνεχίζουμε με αισιοδοξία, ώστε να μπορέσουμε του χρόνου να πάρουμε την Ολυμπιακή πρόκριση τόσο στο Ατομικό όσο και στο Ανσάμπλ.
Ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” και σε όλους τους Έλληνες που ήρθαν στην Σόφια για να στηρίξουν τις αθλήτριές μας και δημιούργησαν απίστευτη ατμόσφαιρα στην εξέδρα».

VIDEO: Το πρόγραμμα της Εθνικής ανσάμπλ στα 5 στεφάνια (30,950 β.)

VIDEO: Το πρόγραμμα της Εθνικής ανσάμπλ στις 3 κορδέλες / 2 μπάλες (27,850 β.)

(πηγή: Ε.Γ.Ο.)

Comments are closed.