Ακροβατική

Η ακροβατική γυμναστική έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά την ονομασία της, όσο και στην ουσία της ως άθλημα, αφού οι καταβολές της εντοπίζονται στο Μινωικό πολιτισμό και τα «ταυροκαθάψια».

Στην σύγχρονη μορφή της, η ακροβατική είναι άθλημα που απευθύνεται σε ομάδες ατόμων (ζευγάρια, τριάδες ή τετράδες), που συνδυάζουν δύναμη, ευλυγισία και αρμονία, εκτελώντας ομαδικές ασκήσεις με μουσική υπόκρουση και με τη κατάλληλη χορογραφία.

Η ακροβατική γυμναστική περιλαμβάνει πέντε αγωνίσματα: Τα ζευγάρια γυναικών, τα ζευγάρια ανδρών, τα μικτά ζευγάρια, τις τριάδες γυναικών και τις τετράδες ανδρών. Ο χρόνος κάθε προγράμματος είναι έως 2:30 λεπτά και εκτελούνται ασκήσεις σε ταπί διαστάσεων 12 επί 12 μ..

Τα προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ατομικές ασκήσεις όσο και ομαδικές (συνασκήσεις), είναι τριών ειδών: Το πρώτο πρόγραμμα περιέχει ασκήσεις ισορροπίας, το δεύτερο πρόγραμμα ασκήσεις τέμπο, δηλαδή πετάγματα στον αέρα, ενώ το τρίτο πρόγραμμα είναι μικτό, περιέχοντας συνδυασμό ασκήσεων ισορροπίας και τέμπο.

Η ακροβατική γυμναστική αποτελεί ένα ραγδαία ανερχόμενο άθλημα, που από το 1999 είναι επίσημα ενταγμένο στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), ενώ την τελευταία 15ετία έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και στην Ελλάδα.