Τραμπολίνο

Το τραμπολίνο άρχισε να διαδίδεται ευρέως στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Λάρι Γκρίσγουολντ, που δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις ΗΠΑ, επινόησε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε άλματα με τραμπολίνο και άρχισε να το διδάσκει σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο, αφού έγραψε και το πρώτο βιβλίο για το τραμπολίνο, μέσα στο οποίο περιγράφονται πληροφορίες για τη χρήση του οργάνου καθώς και για τις δεξιότητες που μπορούσαν να αναπτυχθούν. Αυτή ήταν η αφετηρία για την αναγνώριση του τραμπολίνο ως αθλήματος και όχι ως θεάματος.

Ανάμεσα στους μαθητές του περιλαμβανόταν ο Τζορτζ Νίσεν, που λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε την πρώτη εταιρεία παραγωγής τραμπολίνο, τα οποία κατασκευάζοντας κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σε σχολεία αλλά και για τον αμερικανικό στρατό.

Το 1964 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Τραμπολίνο (FIT) και την ίδια χρονιά διοργανώθηκε στο Λονδίνο το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η επίσημη αναγνώριση της FIT από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έγινε το 1988, αλλά πριν την αυγή του 21ου αιώνα το άθλημα υπάχθηκε πλέον στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG).

Το τραμπολίνο αποτελείται από ένα δίχτυ κατασκευασμένο από ειδικό ελαστικό, που σταθεροποιείται σε ένα σιδερένιο πλαίσιο με ελατήρια. Οι διαστάσεις του είναι 5,05 μ. επί 2,91 μ. και απέχει 1,155 μ. από το έδαφος. Οι αθλητές του τραμπολίνο εκτελούν αναπηδήσεις, ώστε να εκτιναχθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα και να εκτελέσουν μια σειρά από ακροβατικές εναέριες ασκήσεις. Στο φάσμα των ασκήσεων που εκτελούν οι αθλητές περιλαμβάνονται απλά άλματα σε θέση δίπλωσης, συσπείρωσης ή ευθείας θέσης, καθώς και πολύπλοκοι συνδυασμοί περιφορών και περιστροφών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ο αθλητής θα πρέπει στο σύνολο να εκτελέσει 10 ασκήσεις, ώστε η αξιολόγηση του να αρχίσει με την μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Η αξιολόγηση γίνεται από κριτές, που βαθμολογούν την τεχνική των ασκήσεων του αθλητή, τη δυσκολία τους, αλλά και το χρόνο πτήσης, δηλαδή το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο αθλητής βρίσκεται στον αέρα.

Το τραμπολίνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ, αλλά μόνο το ατομικό τραμπολίνο ανδρών και γυναικών είναι ενταγμένο στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αντίθετα, τα παγκόσμια πρωταθλήματα περιλαμβάνουν τρία ακόμη αγωνίσματα, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες: Το συγχρονισμένο Τραμπολίνο, στο οποίο αγωνίζονται ζευγάρια αθλητών, τον ακροβατικό διάδρομο και το διπλό μίνι τραμπ.

Στην Ελλάδα, το αγωνιστικό τραμπολίνο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1998.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Αθήνα 2004

Μιχάλης Πελιβανίδης: 12ος στο Ατομικό